• Snelle levering direct vanuit ons magazijn!
  • Uitstekende klantenservice
  • Gratis verzending bij besteding vanaf €40

Hoe werkt een omvormer

Gepubliceerd op 5 maart 2022 om 12:05

Wat is een converter en wat doet het?

Een converter, ook wel spanningsregelaar of omvormer genoemd. Is een apparaat dat een bepaalde spanning naar een ander spanning kan omvormen. En dat ook nog een behoorlijk efficiënt! Hoe dat werkt, lees je hieronder!

 

Hoe werkt een omvormer

Toepassingen voor een converter.

Converters of omvormers kom je op veel plekken tegen, denk aan: treinen, zonnepanelen, elektrische systemen in auto's huishoudelijke apparatuur en uiteraard ook DIY projecten. Je hebt converters of omvormers die allerlei verschillende spanningen kunnen creëren, zo heb je bijvoorbeeld converters die van gelijkspanning (DC) wisselspanning kunnen maken (AC). Maar je hebt ook converters die een lage gelijkspanning, een hogere gelijkspanning kunnen maken en andersom. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan vrijwel elke spanning omvormen naar de voor jouwe best toepasbare spanning.

 

 

Hoe werkt een converter?

Een converter/ omvormer is misschien een wat lastig apparaat. Zeker omdat er veel soorten zijn. Daarom gaan we hier alleen de princiepe werking van een zogeheten ''stepup converter'' uitleggen. 

Het omhoog transformeren van spanning lijkt wel bijzonder, hoe kan je een gelijkspanning nog hoger maken met elektronica? Hiervoor heb je wat besturing nodig, en een aantal componenten die gezamenlijk de invoerspanning kunnen transformeren naar een andere spanning. Uiteraard bestaat een converter uit meer onderdelen dan we hieronder benomen. Maar om het eenvoudig te houden, benoemen we slechts een paar onderdelen die heel belangrijk zijn.

 

  • Regelektronica. De regelektronica geeft signalen naar transistoren (een transistor kan heel snel, wel 200.000 keer per seconden in- en -uitschakelen). De transistoren schakelen dan ook heel vaak per seconde in en uit. 
  • transistoren. Aan de transistoren zit een spoel. Deze wordt dus ook heel vak per seconde in en uitgeschakeld.
  • Spoel. Door het inschakelen van de spoel, gaat er een stroom door de wikkelingen van de spoel lopen. Doordat er een stroom gaat lopen, wordt er in de spoel een magnetisch veld opgebouwd. Dit magnetisch veld wordt opgeslagen. Wanneer de spoel wordt uitgeschakeld, wil het magnetisch veld alle opgeslagen energie loslaten. Hierdoor ontstaat er een hele korte piekspanning. Dat betekend dat voor een hele korte tijd, er een hogere spanning aanwezig is. 
  • condensatoren. Doordat condensatoren deze piekspanning kunnen opslaan en afgeven, wordt de gemiddelde spanning wat lager, maar hij blijft ook langer vastgehouden.

Omdat dit proces zich heel vaak per seconde herhaalt ontstaat er een constant aanwezige hogere spanning. Dit kan weer worden gebruikt om je apparaat mee te voeden.

Uiteraard is dit slechts in Jip en Janneke taal uitgelegd en is omvormen van spanning iets gecompliceerder.

 

Een omvormer is heel efficiënt. 

Door de samenwerking van deze componenten is een converter/ omvormer heel efficiënt, tot wel meer dan 90% van alle energie die je erin stopt wordt ook daadwerkelijk gebruikt om te transformeren. De efficiëntie noemen we ook wel rendement. 

Termen

Spanningsregelaar

spanningsomvormer

omvormer

 

 

Nieuwsgierig geworden naar alle producten?

Ga dan direct naar de productpagina!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.