• Snelle levering direct vanuit ons magazijn!
  • Uitstekende klantenservice
  • Gratis verzending bij besteding vanaf €40

Hoe werkt een transformator

Gepubliceerd op 5 maart 2022 om 12:11

Wat is een transformator?

Een transformator, ook wel trafo genoemd is een apparaat dat de ene wisselspanning naar de andere wisselspanning kan transformeren. Hoe dat werkt lees je hieronder!

 

Hoe werkt een omvormer

Toepassingen voor een transformator.

Transformatoren worden op veel plekken gebruikt. Je komt ze tegen in voedingen van apparaten, vooral de wat oudere apparaten. Tegenwoordig worden ze al snel vervangen voor omvormers, hoe dat werkt lees je hier.

Zoals je hierboven las, veranderd een transformator de wisselspanning uit het stopcontact naar een andere wisselspanning. De uitgangsspanning kan dan weer worden gebruikt voor je apparaat. 

Transformatoren kom je op veel plekken tegen, en er bestaan ook veel verschillende typen. De meest gebruikte transformatoren zijn de ring-kern trafo en de E-kern transformator, de E-ker trafo zie je hierboven afgebeeld.

Hoe werkt een transformator?

Vooraf moet gezegd worden dat ik slechts een versimpelde versie uitleg die niet helemaal compleet is. Dit doe ik om de principe werking uit te kunnen leggen en het niveau niet te hoog te maken.

Een transformator is een apparaat dat kan worden gebruikt om een wisselspanning te verhogen of verlagen. Hiervoor heeft het een paar onderdelen nodig

  • Primaire spoel, bestaat uit wikkelingen van koperdraad.
  • Secondaire spoel, bestaat uit wikkelingen van koperdraad.
  • Kern, deze is magnetiseerbaar.

Stel je voor, je wilt van 230VAC (dus je stopcontact in huis) naar 23VAC transformeren. Je wilt dus de spanning verlagen. We nemen als voorbeeld een gewone transformator. 

 

Wat er gebeurt:

De transformator bestaat uit 2 spoelen, een primaire spoel en een secondaire spoel. De primaire spoel heeft veel windingen en de secondaire spoel heeft er minder. Doordat je de primaire spoel aansluit op het stopcontact, gaat er en stroom door deze spoel lopen. Dit heeft als effect dat het een magnetisch veld opbouwt. Door de kern wordt dit magnetisch veld verder geoptimaliseerd. Het magnetisch veld bereikt ook de secundaire spoel. Deze spoel wordt ook gemagnetiseerd en geeft daarom een spanning aan het uiteinde. Omdat deze spoel minder wikkelingen heeft, is de uitgangsspanning lager. 

Je zou deze transformator ook andersom kunnen gebruiken.

Zoals je hebt kunnen lezen is de uitgansspanning 10X lager geworden dan de ingangsspanning. Dit is natuurlijk een makkelijk rekenvoorbeeldje. Je zou je nu ook het volgende kunnen voorstellen. De primaire spoel kan 1000 wikkelingen hebben, en de secundaire spoel 100. Ook dit is dus weer 10X zo klein.

Als je de spanning uit het stopcontact omhoog wilt transformeren is dat natuurlijk ook mogelijk. Je kan dezelfde transformator gebruiken, je hoeft hem alleen maar andersom aan te sluiten. Nu is de uitgangsspanning 2300VAC geworden.

*Er moet wel even gezegd worden dat dit soort voorbeelden nooit mogen worden getest. Spanning uit het stopcontact is levensgevaarlijk. Experimenteer hier dan ook nooit mee!

Waarom worden transformatoren tegenwoordig minder gebruikt?

Hoewel we nog vaak genoeg transformatoren gebruiken wordt dat tegenwoordig steeds minder. Een groot nadeel van een  transformator is namelijk dat ze zwaar zijn. Dat is meestal niet handig. En mede doordat statische omvormers steeds goedkoper en efficiënter worden, worden deze vaker toegepast. Zo'n statische omzetter zit bijvoorbeeld in je telefoonoplader. Maar als je hem open zou schroeven (wat ik trouwens afraad) kom je toch weer een kleine transformator tegen, maar hoe die werkt. Dat is een onderwerp voor een volgende keer.

Bronnen

Wikipedia

Nieuwsgierig geworden naar alle producten?

Ga dan direct naar de productpagina!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.